Oh no! Where's the JavaScript?
Your Web browser does not have JavaScript enabled or does not support JavaScript. Please enable JavaScript on your Web browser to properly view this Web site, or upgrade to a Web browser that does support JavaScript.
Users Online Now
Guests Online 1

Members Online 0


Total Members: 1
Newest Member: Apuseni
Blog Archive
No Blogs has been posted yet

Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/freebet/public_html/muntii-apuseni.eu/includes/classes/PHPFusion/Page/PageController.inc on line 110
Geografie
Muntii Apuseni - Tara de Piatra
Asezarein vestul Taransilvaniei, sectorul nordic al Carpatilor Occidetali
Limite si vecini - se intind intre valea Muresului, in sud, vaile Barcau si Somes, se invecineaza cu Dealurile Vestice si Podisul Somesan, in nord, Dealurile si Campia de Vest, in vest si Podisul Transilvaniei, in est.
Caracteristici
- Un sector mai inalt si mai diversificat din Carpatii Occidentali
- Prezinta altitudini reduse, trei varfuri trec de 1800 m
- Sunt puternic fragmentati tectonic, aparand ca masive inconjurate de depresiuni si vai
- Diversitate foarte mare de roci (cristalin, calcare, flis, vulcanice)
- Detin resurse de subsol reprezentate de minereuri variate
- Au cel mai mare numar de asezari omenesti din Carpati, pana la altitudini de 1600 m
- Au o retea hidrografica bogata, in crestele inalte isi au izvoarele numeroase paraie care devin rauri mari ce se varsa in Tisa
Diviziuni
Muntii Bihorului, cu cea mai mare intindere, ocupand partea centrala, alcatuiti predominant din sisturi cristaline si granite care le dau masivitate si inaltimi mari, altitudinea maxima V. Bihor 1 849 m. Exista platouri si culmi din calcare cu pesteri declarate rezervatii naturale (Ursilor, Scarisoara, Cetatile Ponorului ) si chei. De aici se formeaza raurile: Crisul Negru, Crisul Alb Somesul Cald, Somesul Rece, Ariesul, etc. In sud se afla Muntele Gaina, cunoscut pentru traditionalul Targ de fete care are loc in fiecare an in varful muntelui (V. Gaina 1484 m) si unde se afla si monumentul dedicat Craisorului Muntilor Apuseni, Avram Iancu care poarta numele de Crucea Iancului.
Muntii Vladeasa din nordul Muntilor Bihor, formati din granite care ating 1836 m in varful cu acelasi nume.
Muntele Mare, situat intre Raul Somesul Cald si Raul Aries care atinge in varful cu acelasi nume 1826 m, fiind al treilea varf care depaseste 1800 m.
Muntii Gilau alcatuiti din sisturi cristaline, in estul Muntilor Vladeasa, au sate risipite, cel mai inalt varf Chicera Comarii 1474 m, iar pe Somesul Cald se afla lacuri de barj la Fantanele, Tarnita si Gilau.
Muntii Trascaului, situati intre Raul Aries si Raul Ampoi, formati din calcare, cu varfuri semete si chei spectaculoase (Varful Dambau 1369 m, Cheile Turzii, Rameti)
Muntii Metaliferi, situati intre raurile Aries, Ampoi si Mures, alcatuiti din gresii, calcare si roci vulcanice. Satele sunt situate in depresiuni si pe vai, locuitorii se ocupa cu crestera animalelor si cu exploatarea minereurilor neferoase. Cea mai inalta altitudine se intalneste in Varful Poienita 1437 m.
Bazinul superior al Ariesului, cunoscut sub numele de Tara Motilor, regiune cu numar mare de asezari cu valoroase traditii istorice, folclorice si etnografice, cu zacaminte auroargintifere exploatate inca din Antichitate.
Muntii Zarand, care se intind in sud-vest, cu atitudini cuprinse intre 400 si 800 m (roci cristaline si magmatice). Cel mai inalt varf, Drocea 836 m.
Muntii Codru-Moma formati din roci cristaline si calcare, cel mai inalt varf Plesu 1112 m. Aici se afla exploatarile de marmura de la Moneasa si Vascau si statiunea balneara Moneasa.
Muntii Padurea Craiului, situati de-a lungul Crisului Repede si Crisul Alb, alcatuiti sin calcare, cu altitudini sub 1000 m (Varful Hodrancusa 1027 m), platouri si depresiuni carstice, pesteri (Meziad, Vantului – cea mai mare din tara cu o lungime total? de 47 km)
Muntii Plopis (Ses) si Munti Meses, reprezentand doua culmi cu atitudini de la 400 la 900 m, formate din roci cristaline, bine imadurite, satele se afla la marginea muntilor.

Aceasta ar fi o prezentare in mare a geografiei Muntilor Apuseni, speram ca astfel va puteti face o idee despre limite si zona oiin care se afla, vom incerca pe parcurs sa imunatatim cu cat mai multe detalii si aceasta sectiune.
Sign In
Not a member yet? Click here to register.