O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Cantec Doina Negrilesii, vechi de aproape 100 de ani

A
Apuseni Postat 4 an în urmă
Cantec Doina Negrilesii, vechi de aproape 100 de aniIn contextul crizei mondiale care a pus pe asteptare inclusiv Serbarea Narciselor de la Negrileasa, va aducem mai aproape narcisele prin imagini si printr-un video realizat in urma cu cativa ani direct in Poiana cu Narcise de la Negrileasa.
O Doina specifica din Muntii Apuseni, in comuna Bucium, judetul Alba pe a carui teritoriu se afla cunoscutele masive Negrileasa cu Poiana Narciselor, Detunata, rezervatia naturala de bazalt si Valcoi un munte cunoscut pentru zacamantul de aur si vestigile antice de pe vremea dacilor. Buciumanii erau cunoscuti in trecut datorita priceperii lor intr-ale mineritului, datorita darjeniei si ambitiei cu care si-au aparat bogatiile de la terenuri si pana la aur. In Bucium si astazi exista accea parte a patrimoniului care poate fi valorificata si care ar pune serios comuna si zona pe harta loocalitatilor de atractie nationala. Aici exista toate elementele pentru asa ceva, galerii vechi de aur, case foarte vechi in diferite stiluri, monumente istorice, monumente naturale, rezervatii naturale si oameni care stiu sa povesteasca cu mandrie despre ce a fost odata. Din Bucium cunoscutul folclorist Ovidiu Barlea a adunat cele mai multe cantece, strigaturi si doine care fac parte acum din folclorul national si care sunt de o valoare inestimabila pentru ca ne autentifica pe noi ca si popor. Pe langa Tarina de la Bucium, Versul Buciumanilor si altele despre care o sa scriem in viitor, una dintre cele mai cunoscute doine la nivel local este Doina Negrilesii inspirata de locurile si imprejurimile comunei Bucium. Versurile sunt mai jos:

Doina Negrilesii



'O, fumoasa Negrileasa
Bun-ai fost de iarba grasa
De stanjenita frumoasa.
O, tu mandra Detunata
Mult ai fost vestit-odata
De petreceri si de joc
Si de dragoste cu foc.
O, tu mandrule Valcoi
Bun ai fost de ingrasat boi
Si de tucat buze moi.
De bai si de aur mult
Cum era nu prea demult'



Auzita de la Victor al Cantorului din Bucium Sasa (45 de ani in 1933) - asadar o Doina de aproape 100 de ani transmisa prin viu grai din generatie in generatie si care se canta si astazi, chiar pe situl nostru gasiti un video cu imagini din Poiana Narciselor care are ca si sunet aceasta doina.
Mai jos aveti si Video cu Doina Negrilesii, interpretatat de Aura Petricele, solista locala din Bucium. Video e pe pagina sitului de Facebook.

Cantec Doina Negrilesii

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %