O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Contextul coronavirusului in viata de zi cu zi a Apusenilor

A
Apuseni Postat 4 an în urmăDe actualitate
Contextul coronavirusului in viata de zi cu zi a ApusenilorMuntii Apuseni un loc in care izolarea e la ea acasa, in 80% din cazuri vecinii stau la mai bine de 200 de metri unul de altul, duc o viata normala si ceea ce se intampla acum nu ii afecteaza, asa ca va rugam sa nu interveniti, daca nu ati facut-o pana acum sprijinind batranii, oferindu-le conditii decente de trai, acum se descurca singuri cu siguranta.
bh2Dupa cum bine stim cu totii planeta si-a schimbat macazul, natura ne-a mai dat o lectie iar tehnologia se arata inca odata cat de neputincioasa e in fata destinului. Odata cu raspandirea virusului cu nume foarte ciudat coronavirus din China dintr-o regiune unde se mananca orice, Wuhan pe intreg mapamondul, am vazut si primim o lectie esentiala ca totusi valoarea nu sta in bani, in faima si nici in avutie, vedem ca valoarea sta in educatie, in gandire si in puterea de decizie a fiecaruia. Poate aceasta turnura s-a produs intocmai pentru a scoate din nou la iveala oamenii de valoare, pentru a pune din nou piramida asa cum trebuie pentru a oprii specula si a da dreptul celui care munceste sa se bucure si lista poate sa continue. Acum vedem de ce coruptia ucide, acum vedem ce inseamna sa facilitezi relatiile de orice fel in orice fel de situatii, acum vedem de ce trebuie ca medicii, profesorii, politistii, armata, cercetarea si inovatia sa fie bine platite sa se faca o selectie dreapta, pentru ca aici avem nevoie de oameni pregatiti, oameni cu caracter si nu de dezertori./h2/b

Revenind la situatia zonei care ne intereseaza probabil toti auzim in aceste zile cuvintele Stati Acasa si Izolare, avand in vedere ca populatia din Apuseni e imbatranita in proportie foarte mare si destui dintre vecinii nostrii sunt mai bolnavi sau mai singuri, aici aceste cuvinte sunt un mod de viata, aici regulile se respecta de ani de zile, dar pericolul vine de la cei plecati, dupa bani si dupa o viata mai buna pe alte meleaguri, n-au plecat de bine si pe unde au mers nu au intins mana ci au muncit, dar au muncit pentru altii, cand puteau sa trudeasca la ei in tara si sa se bucure mult mai mult, dar au plecat pentru ca...statul nu le-a oferit conditii si in vremuri bune nu s-au prea uitat la semni ci fiecare si-a urmarit propriul interes. Cei care se intorc indiferent de tara e esential pentru muntii nostrii sa fie precauti sa isi protejeze parintii, sa nu raspandeasca acest virus sa ia treaba in serios si sa se lipseasca de orice contact timp de 3 saptamani cu cei dragi, ca apoi viata sa aibe din nou sens.
Ganditi-va la un singur lucru in cultura noastra nasterea, casatoria si moartea au semnificatii aparte, au o randuala bine definita care cu schimbarile vremii le pastram si astazi. Daca cineva drag ia virusul, e internat in spital, daca Doamne Fereste starea se inrautateste si moare, conditiile de inmormantare o sa fie aproape imposibile, situatia degenereaza si foarte greu o sa aveti ocazia sa va luati si adio, de asta e important sa prevenim nu sa asteptam sa se intample.

Imi amintesc cum bunicii, trecuti prin multe si cu o viata inzecit mai grea decat ceea ce traim noi stazi, erau zi de zi bucurosi, se multumeau cu putin, puneau pret pe orice, dregeau si cantareau cu grija orice resursa, cunosteau mult mai multe decat stim noi astazi, traiau mult mai apropiati de natura, o respectau, munceau pentru a lasa ceva in urma, construiau si au cladit o Romanie pe care din pacate noi n-am fost in stare nici sa o intretinem, iar acum cand viata noastra s-a schimbat incepem sa intelegem rostul ei si sa vedem esenta lucrurilor care ieri pareau un fleac. Problema e ca tehnologia ne-a usurat viata dar ne-a si legat de maini si de picioare, totusi nu intratat incat sa nu ne putem revenii. Se pare ca a venit momentul ca si generatiile noastre sa treaca printr-o etapa mai grea cu incercari si neajunsuri sau restrictii, daca ei au fost la razboi, noi trebuie sa fim responsabili si sa nu luam prea mult contact cu aglomeratia, pentru ca virusul e mai periculos inzecit ca si glontul, si pentru ca mintea noastra e inzecit mai influentata decat a lor, pentru ca noi asteptam indicatii si ne e frica sa luam singuri decizii.

In Apuseni zilele au devenit mai linistite, turisti cu care ne obisnuisem lipsesc din peisaj, oamenii isi vad linistiti de treburile lor de primavara, curata locuri, aranjeaza terenurile, fac garduri si viata merge in continuare, majoritatea au provizii dar nu pentru ca au dat navala in supermarket ci pentru ca asa erau obisnuiti sa traiasca si peste toate incearca sa isi pastreze calmul, si cu Bunul Dumnezeu merg inainte, gandidu-se totodata si la cei plecati sa ii fereasca de rau.
Aceasta etapa din viata noastra e o lectie extraordinara la care nimeni nu s-ar fi gandit, e o lectie pe care o primim si din care trebuie sa invatam esentialul. Sunt curios in rumatoarea perioada dupa ce valul de virus trece ce decizii se vor lua, cum vor incerca cei ce ne conduc sa dreaga lucrurile si cati dintre oraseni vor avea curajul sa se mute la tara!?

Pana atunci incercati sa fiti precauti, solidari si toate vor trece cu bine!
Multa sanatate.

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %