O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

„Pazitul Toacei” - Tocasii de la Garda de Sus

„Pazitul Toacei” - Tocasii de la Garda de Sus
La Gârda de Sus, „Păzitul Toacei” sau „Tocaşii” începe din Joia Mare şi ţine până în a două zi de Paşti. Pentru desfăşurarea obiceiului se formează o echipa de feciori necăsătoriţi din sat numiţi „tocaşi“, care pun în curtea bisericii toaca şi ţevile special pregătite pentru „puşcături“.

In comuna Gârda de Sus din Munții Apuseni se păstrează un obicei vechi care s-a moştenit din moşi strămoşi. Este vorba despre un obicei de Paşte care se numeşte „Ţinutul Toacei“, are loc începând cu Joia Mare de dinainte de Inviere – până în Lunea de Paşte (după slujba religioasă de la biserică). Tocaşii (feciorii satului care neapărat trebuie să fie în număr impar), îşi iau răspunderea de a păzi toaca din spatele bisericii, ca nu cumva sa fie furată.

„Pazitul Toacei” - obicei pastrat de peste 100 de ani in comuna Garda de Sus

Feciorii satului iau masuri in acest sens si işi amenajează un loc pentru a face foc, folosesc tevi si pusca cu carbid pentru a indeparta spiritele, iar noaptea dorm, pe rând. Puscatul cu carbid are si rol de a vesti Învierea Domnului. Tocasii sunt îmbrăcaţi în păstori, cu “bituşă” şi clop, dar neapărat şi cu bâtă, tocmai pentru a păzi toaca. In zilele noastre Tocasii imbraca portul popular si sunt insotiti de un taraf. „Pazitul Toacei” sau „Tocasii” este un obicei care incepe din Joia Mare si care tine pana in a doua zi de Pasti. Pe tot parcursul celor patru zile si nopti tocasii trebuie sa pazeasza toaca cu orice pret ca sa nu fie furata si astfel ei sa se faca de „mandra minune”. În dimineaţa Lunii Mari a Învierii, Tocaşii împreună cu fetele intră în biserică pentru a lua parte la slujba religioasă. Când aceasta se sfârşeşte, aceştia conduc preotul spre casă, unde sunt serviţi cu un pahar de ţuică şi cozonac. Se întorc apoi cu joc şi voie bună pe centrul comunei, spre deliciul privitorilor. În seara aceleiaşi zile, tot alaiul, împreună cu sătenii și vizitatorii comunei, sunt invitaţi la Căminul Cultural pentru un joc pe cinste. In drumul lor Tocasii ii servesc pe oamenii cu cate o gura de „crampa” facandu-le astfel si invitatia la Jocul care se va tine in acea seara.

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %