O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Legenda, despre poiana cu narcise de la Negrileasa, Bucium, Alba!

Legenda, despre poiana cu narcise de la Negrileasa, Bucium, Alba!
La Negrileasa, un munte de 1364m, latura spre Valcoi, alt munte plin de cantec de 1348 m, avem niste peisaje rupte din rai in luna mai a fiecarui an, toate poienile din sat si pana spre varful muntilor sunt pline de narcise, care au o legende fabuloase, despre care e musai sa afli si tu, una ti-o prezentam azi, alta intr-un alt articol despre daci.

Legenda Negrilesei - Poiana cu Narcise

Inca din stramosi toti cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa un munte aflat la granita dintre comunele Mogos si Bucium s-a facut cunoscut datorita imensei coroane de narcise care an de an in luna mai albesc toate poienile din varful muntelui.
Pe vremuri ca si acum poienile acestui munte reprezinta locul in care ciobani din toate partile se intalnesc isi povestesc peripetiile si se pregatesc pentru un nou an de ciobanit. Tot asa se zvoneste ca a aparut si legenda Negrilesei, din intamplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul inaintasilor lor si astfel a ajuns pana in zilele noastre.

Se spune ca in vremuri indepartate o pasare maiastra care vine din departari, doar odata in an in acesti munti pentru a vesti sarbatorile de cantec si joc ale anului, a poposit in Poiana Negrilesei, asa pe cand se ingana ziua cu noaptea, pentru a se odihni dupa atata drum. Era vremea cand ciobani din zona pregateau cina in jurul focului de cetina, iar unul dintre ei mai batran, vazu' pasarea si prin sunet de tulnic isi chema camarazi ca sa o prinda, pentru a isi impodobi cu penele ei palariile. Pasarea maiastra franta de obosita astepta ca pastori sa se aproprie si le rosti cu grai omenesc si intelept:

Stiu ca vreti sa-mi luati viata, pentru penele mele, cu care sa va impodobiti palariile, dar de mi-ti cruta insa, voi umple aceste poieni cu aceste pene si an de an ele vor rasari mai frumos si mai multe pentru voi, astfel incat, copiii, nepotii si stranepotii vostrii, vor avea cat vor fi acesti munti podoaba penelor mele.

La aceste vorbe minunate, ciobani speriati si nedumeriti, au lasat pasarea in viata care si-a luat zborul si nu s-a mai oprit decat pe Muntele Gaina, dar nu a uitat sa isi scuture penele fermecate, astfel incat de atunci si pana acum, in aceste poieni din Muntele Negrilesei spre Valcoi, cresc an de an ca sa vesteasca venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdand cu frumusetea si mirosul lor pe toti trecarori si mai ales pe cei care vin la sarbatoarea narciselor care are loc an de an in cel mai apropiat sfarsit de saptamana de data de 20 mai.

Daca in trecut se ajungea mai greu in Poiana cu narcise de la Negrileasa astazi oricine poate ajunge usor cu aproape orice masina, pentru ca exista un drum piertuit pana la cateva sute de metri de locul unde pasarea maiastra si-a scuturat penele. Fenomenul narciselor este influentat in ultima perioada de factori antropici si se pare ca acestea migreaza iar aceasta migratie se face spre versantul estic al muntelui Corabia, acolo unde au locuit s-au dezvoltat si au extras aur la suprafata inca din cele mai vechi timpuri dacii si despre care se spune ca deasemenea au o lagatura stransa cu narcisele, dar aceasta legenda la fel de fermecatoare intr-un alt articol.

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %