O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Pestera Ursilor, prezentare, localizare si acces

Pestera Ursilor, prezentare, localizare si acces
Apusenii au locuri mirifice atat pe sol cat si in subsol, pline de istorie, bogatii si legende. Pesterile sunt unice in Apuseni, iar una dintre ele prin denumire si istoric, precum si prin ceea ce s-a descoperit in ea a devenit foarte vizitata, se afla in judetul Bihor, intr-o zona cunoscuta pentru peisaje, marmura, pastravi dar si Ursi, este vorba despre Pestera Ursilor, despre care o sa va vorbim in cele ce urmeaza.

strongPestera Ursilor/strong, este una dintre cele mai mari atractii din strongApuseni/strong, datorita sculpturilor pe care natura le-a format pe parcursul a mii de ani si datorita istoriei dar si descoperirilor care au avut loc de-a lungul timpului.
Pestera a fost descoperita intamplator de catre un miner in timpul unei dinamitari la cariera de marmura de la Chiscau in anul 1975 si la scurt timp un grup de speologi amatori au facut prima exploatare a pesterii urmand ca 5 ani mai tarziu sa fie pusa in circuitul turistic la standardele tehnologice ale acelor timpuri.
strongPestera/strong are peste 1,5 km iar aproape 600 de metri din pestera au fost destinati stiintei, fiind strongrezervatie stintifica/strong. In acest moment strongPestera Ursilor/strong primeste peste 200.000 de turisti pe an care pot vizita intr-un mod sigur iluminat si pe un traseu special amenajat cele 3 galerii, strongGaleria Ursilor/strong sau strongGaleria Oaselor/strong cum mai este ea cunoscuta, strongGaleria Emil Racovita/strong si strongGaleria Luminilor/strong si cele 4 sali, strongSala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita/strong si strongSala Oaselor/strong.

Vizitarea se face in grupuri(care se formeaza la intrare dintre cei care au achizitionat bilete, minim 3 persoane) insotite de 1 sau 2 ghizi care expun foarte bine si pe intelesul tuturor, povestea pesterii, timpul efectiv de vizitare e undeva la 50 de minute, pretul biletelor este de 30 lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, poti sa vizitezi Pestera Ursilor de marti pana duminica, intre orele 10:00 - 17:00. Luni pestera este inchisa. De adaugat ca strongtemperatura in pestera/strong este cu vara cu iarna 10 grade, deci aveti nevoie si de haine mai groase.

Intrarea grupului se face prin strongGaleria Ursilor/strong in care sunt adapostite oase ale strongursilor de caverna/strong, se spune ca in pestera au fost surprinsi de o alunecare de teren care a blocat iesirile peste 140 de ursi, care flamanzii fiind s-au atacat intre ei pana au murit cu totii, urmeaza strongGaleria Emil Racovita/strong unde se afla un strongschelet de urs expus/strong in pozitia in care a murit precum si fosilele altor animale disparute in urma cu sute de ani o specie de strongcapra neagra/strong, strongleul si hiena de pestera/strong, ultima stronggalerie/strong este cea a strongLuminilor/strong unde impresionantele strongstalagmite si stalactite/strong au dat nastere unor adevarate sculpturi si daca te gandesti ca totul e facut de natura ramai fara cuvinte, aici se gaseste si stronglacul cu nuferi/strong, o atarctie a pesterii si tot aici a ramas impietrit un urs care a gasit o gaura de iesire mica, a incercat sa iasa, dar a ramas blocat, iar in timp s-a pietrificat.

Ar mai fi de specificat ca cea mai lunga stalactita masoara peste 2 metri, ca exista deja stalagmite si stalactite in pestera botezate dupa forma lor ca si Racheta, Sfatul Batranilor sau Draperiile.
La iesire din strongPestera Ursilor/strong aveti de unde sa procurati un suvenit mai mare sau mai mic, deoarece tarabele cu astfel de obiecte se afla chiar pe drumul de coborare, iar daca vi s-a facut foame va recomandam un menu de pastrav la strongpensiunea Laura/strong care o gasiti imediat la intersectia dintre drumul care urca la pestera si soseaua pe care ati venit!

Accesul la strongpestera/strong se face cel mai usor dintre DN-76 (Deva -Oradea) cu deviatie in Comuna Sudrigiu, pe DJ-763, 16 km spre satul Chiscau, exista indicatoare, exista panouri care indica drumul de acces spre pestera, drumul este asfaltat pana la strongPestera Ursilor/strong localnici sunt primitori, peisajul e de neuitat, profesionalismul si amenajarea intrarii in pestera sunt pe masura, iar pretul biletelor este justificat pe deplin! Daca vii cu GPS noteaza-ti coordonatele: 46.556610, 22.569993 (46°33'23.8N 22°34'12.0E).

In drumul spre pestera gasiti si un muzeu impresionant despre care o sa scriem si noi cat de curand!
Apuseni September 14 2020 1,343 0 comentariu 0 din 0 evaluares

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %