O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Puscatul de Paste in Apuseni un fenomen care trebuie sa mearga mai departe

Puscatul de Paste in Apuseni un fenomen care trebuie sa mearga mai departe
Trecem prin momente grele dar nu trebuie sa ne uitam traditiile si obiceiurile asa cum sunt ele lasate din generatie in generatie. Puscatul de Paste, e un fenomen greu de inteles de unii, nelipsit pentru altii, greu de aplicat pentru noile generatii invatate cu tehnologia, dar autentic pentru zona Muntilor Apuseni si nu numai.

Unul dintre cele mai populare obieciuri din Apuseni in special in zona Abrud, Bucium, Rosia Montana, Campeni si pe valea Ariesului este 'Puscatul cu carbid' in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor cum mai este ea numita si si continua pana la Slujba de Inviere, inclusiv. Pentru cine e turist sau trecator prin zona si nu stie fenomaenul o sa fie surprins de un obicei care nu in multe locuri din se regaseste si care are ca si rol indepartarea spiritelor rele si anuntarea Invierii Domnului. "Puscatul" cu carbid sau mai nou cu alti compoziti in pas cu noile tehnologii raspuna in Apuseni inca din cele mai vechi timpuri dar a luat amploare in zonele miniere in special pentru ca acolo resursele erau mai usor de procurat. In perioada cand la Rosia Montana se exploata aurul de catre stat, numaram pana la 10-12 grupuri de tineri organizati pe dealuri diferite care aveau de la 30 de tevi pentru puscat in sus, astfel in noaptea de Inviere, Comuna Rosia Montana rasuna din toate partile iar trecatorii aveau senzatia ca mai degraba sunt pe front decat la Inviere, dar pentru localnici acest lucru era o mare mandrie.Imaginea e din Rosia Montana a anilor 2010, si un grup despre care vorbeam mai sus, se organiza pentru a pusca.
Explicat pe intelesul tuturor, Puscatul de Paste, este un obicei destul de vechi cu momente de varf asa cum spuneam si cu continuitate si astazi, astfel a intrat in traditia acestei regiuni, transmitandu-se din generatie in generatie.
Grupuri de tineri se organizeaza an de an, cu tevi de fier care masoara o lungime de 3-4 metri infundate la un capat cu cep de lemn sau sudate cu tabla si gaurite la 2 palmi de capatul infundat. Aceste tevi sunt asezate la 20-30 cm distanta intre ele in partea de jos si la o distanta mai mare in partea de sus, asemeni tunurilor pe o instalatie facuta din lemn. In tevi se introduce carbid, apoi se pune apa nici prea multa nici prea putina, se asteapta sa se faca gaze, dar nici prea mult, pentru ca e posibil sa dea rateu, dupa care cu un flacarici, sau mai nou cu butelia de gaz la mana, se da foc in jurul gaurii si "booom". O teava merge in acest mod de la 5 pana la 10 puscaturi dupa care trebuie curatat de compozitul de carbid ramas in ea, pentru a fi refolosita. Astfel la un numar mare de tevi, Puscatul e mai intens si mai atractiv dar si organizarea trebuie sa fie foarte buna.

In zilele noastre se pastreaza obiceiul dar datorita in special depopularii dar si pentru ca materia prima e mai greu de procurat si nu prea si-o mai permite oricine, acest fenomen e intr-o usoara scadere. Totusi exista administratii locale care sustin acest obicei si ii felicitam pe aceasta cale pentru ca s-a integrat si face parte din obiceiurile traditionale de Paste in Apuseni. In Abrud la Campeni se pusca mai intens, dar au aparut si aici probleme datorita celor care nu inteleg fenomentul si apeleaza la orice mijloace pentru a ii oprii pe organizatori. La Rosia Montana, Bucium si pe Valea Ariesului inca se pastreaza traditia dar cu eforturi. Pe vremuri asa cum spuneam Rosia Montana era apogeul acestui fenomen acolo se putea numara in Noaptea de Inviere sute de tevi rasfirate pe toate dealurile din apropierea Bisericilor, iar acum numaram zeci de tevi in aceasta maxim 2 locatii.

Grupurile care pusca de Paste, se organizeaza din timpul postului, vezi focuri pe dealurile unde se plaseaza, de cele mai multe ori respecta si insemnatatea evenimentului si au chiar niste competitii nescrise intre ei, in Noaptea Invierii, la 12, cand preotul iese pentru a inconjura Biserica, musai sa bubuie toate tevile odata, iar pentru asta e nevoie de organizare si comenzi bine definite, iar cei care au cele mai putine rateuri sau deloc sunt considerati castigatorii competitiei pentru anul in curs. Puscatul continua in Noaptea de Inviere pana spre dimineata, se mai chefuieste si apoi se trage cortina peste acest fenomen pana in urmatorul Post Mare, cand speram sa mai avem tineri care sa duca aceasta traditie si grea pentru ca e de munca pe organizare, transport, curatat tevi, procurare carbid, dar si frumoasa mai departe.

Desi pentru unii pare un fenomen straniu sa mergi la Slujba de Inviere si sa auzi bubuituri care sa te faca sa tresari, dar pentru majoritatea locuitoriilor din zona, acest lucru e nelipsit, fiind o mandrie, ca si ceva care-i pazeste de spirite rele. Pe aceasta cale facem apel la mai multa intelegere din partea celor care nu doresc acest fenoment si macar pentru continuitate suportati deranjul pentru ca nu mai e ca pe vremuri sa tina 2-3 saptamani, tine doar 2-3 zile acum si nu e o eternitate. Ar mai fi ceva daca in Saptamana Mare si in Noaptea Invieri nu se aude marea bubuiala, atunci inseamna ca exista o problema, ori nu mai avem tineti, ori o picatura din existenta noastra ca si popor s-a mai scurs, asa ca nu lasati traditiile sa dispara pentru ca odata cu dispatitia lor care 90% sunt in zona rurala, ne stingem si noi ca popor.

Am incercat sa aflam cum a fost initiat acest fenomen in Muntii Apuseni, de catre cine si care era scopul lui adevarat dar inafara faptului ca rolul Puscatului este acela de a anunta Invierea Domnului si de a alunga spiritele rele nu am gasit mare lucru. Pe valea Ariesului unde este obiceiul cu Toaca, se spune ca puscatul care in multe locuri e chiar in curtea Bisericii, are rolul de a pazi Toaca. Daca mai stiti si alte detalii interesante despre acest obicei va rugam sa ne scrieti si o sa completam in acest articol.

Galerie ştiri

Image #17

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %