O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Baba Dochia, legenda, traditii si lupta dintre anotimpuri

Baba Dochia, legenda, traditii si lupta dintre anotimpuri
Baba Dochia un personaj cunoscut in folclorul romanesc cu multe legende si multe legaturi de la Decebal la Dragobete sau de la ursitoare la mama vitrega a marcat inceputul de primavara cu celebra vorba "isi scutura baba cojoacele" care o mai uazim si astazi prin zona rurala a Romaniei.

In martie Baba Dochia isi leapada cojoacele


1 Martie vesteste prima zi a primaverii iar noi romanii in acesta zi oferim martisoare celor dragi, ca simbol al renasterii si al sperantei. Martisorul este un obicei romanesc stravechi, care se practica si astazi. semnificatia martisorului a ramas aceeasi dealungul timpului iar snurul rosu impletit cu cel alb nu lipseste niciodata.
Tot in 1 martie, potrivit legendelor este Ziua Babei Dochia. Legenda spune ca Baba Dochia, ar fi plecat pe munte cu oile, nefiindu-i teama de gerul si zapezile lui Martie, luand pe ea noua cojoace. Martie s-a razbunat, dandu-i ba zile calduroase, de Baba trebuia sa-si scoata cojoacele, ba zile foarte friguroase, iar cand a ajuns in varful muntelui a degerat si a impietrit. Zilele babei sunt 9, dupa cum se spune ca Baba Dochia si-a lepadat cele 9 cojoace. Ele incep din 1 martie, pana in 9 martie, se spune ca daca in 1 martie va fi cald, primavera va fi foarte calda. De 1 martie fiecare isi alege Baba, adica alege una din cele 8 zile care urmeaza, ca sa stie cum ii merge tot anul: daca ziua respective va fi frumoasa cu vreme buna va avea un an bun, si daca va avea o zi mohorata, vreme rea in anul respective va avea parte de necazuri. Baba Dochia nu isi schimba niciodata naravul prost in privinta vremii, zilele sale fiind urate si schimbatoare in fiecare an. Dar dupa babe vin Mosii sau Sfintii, tot in numar de noua, cu zile frumoase si linistite.

Conform unei alte legende culese din popor chiar de Gheorghe Asachi, Dochia era fiica conducatorului dac, Decebal. Fata era nespus de frumoasa, lucru care se stia in toate cele patru zari. In vremea in care romanii au ajuns pe teritoriul Daciei, liderul lor, imparatul Traian s-a indragostit de Dochia. Ea refuza sa devina sotia lui si fuge pe muntele sacru al dacilor, Ceahlăul. Romanul se pare ca a urmarit-o pana acolo. Dandu-si seama ca nu poate scapa de el, Dochia s-a rugat zeului Zamolxe. Aaa ca frumoasa fata, impreuna cu oile sale, a fost transformata in stanca.

In martie avem vreme cu capricii avem soare puternic si avem schimbari de la ora la ora, iar aceste schimbari fac ca lupta dintre anotimpuri cand iarna isi arata ultimele forte iar primavara vrea sa cucereasca cat mai multe teritorii sa marcheze in timp poporul roman prin supersititii si obiceiuri care in unele zone se pastreaza si astazi, unul din ele e cel al torsului. Se organizeaza claci de tors pentru ca se spune ca Baba Dochia urcand la munte cu oile a dus cu ea doar un fus si a tors tot drumul pana in varful muntelui.
Apuseni February 28 2021 1,216 0 comentariu 0 din 0 evaluares

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %