O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Reteta de vopsit ouale de Paste in coji de ceapa, traditii si obiceiuri de ciocat oua din Apuseni

Reteta de vopsit ouale de Paste in coji de ceapa, traditii si obiceiuri de ciocat oua din Apuseni
De Paste in Apuseni oriunde ai merge in orice sat gasesti ceva specific, chiar daca mai sunt putini oameni ei pastreaza cum pot obiceiurile si traditiile, o sa ramai placut surprinsa de ce gasesti si toate o sa fie o tema de gandire pentru cei n-au timp sa se opreasca sa si traiasca.

In Apuseni sarbatoriile mari, Pastele, Craciunul si celelalte sunt inconjurate de un spirit unic oferit de traditii, obiceiuri si superstitii, toate acestea dau un farmec aparte locurilor si acestea prin simplitatea lor devin atractii pentru cei din exterior. Pana nu demult aceste sarbatori erau prilejul de a etala costumele populare, pentru falosii oameni ai locurilor, erau prilejul de a tine obiceiuri care se intampla odata in an si ele erau respectate cu sfintenie, sunt si acum in multe locuri, dar se pierd odata cu trecerea generatiilor si desi viata devine mai usoara, traditiile si obiceiurile se pierd intr-un ritm mai alert.


Vopsitul oalelor de Paste in Apuseni se intampla in Joia Mare in unele locuri dar in cele mai multe locuri are loc in Vinerea Mare. Cu totii stim ca acest obicei a rezultat dupa ce sangele Mantuitorului impuns de sulita, a curs peste un cos cu oua aflat sub crucea sa. De-a lungul timpului metodele de vopsit ouale s-au dezvoltat si prea putini sunt cei care folosesc metode traditionale pentru vopsitul acestor si din ce in ce mai multi nu mai fac acest lucru preferand sa le cumpere gata pistruiate din magazine, dar sentimental nu au deloc acelasi efect si chiar nu ne mai ofera nici acceasi satisfactie.

Obiceiuri de ciocat ouale de Paste in Apuseni


Stim ca in ziua de Paste se dau oua rosite mai ales copiilor, iar mandria de a avea oua cat mai frumos vopsite e nepretuita. Obiceiurile ciocatului de oua e deasemenea foarte variat in Apuseni si se pastreaza inca in satele unde generatiile celor de 40-50 de ani mai sunt la putere. Cel mai cunoscut obicei este acela ca in Prima zi de Paste se da cioc doar cu varful oului si doar dupa ce iese Popa de la Biserica, pe duse, adica cel a carui ou este spar il da invingatorului, astfel nu de putine ori observam prin Apuseni oameni care vin cu cosul de oua la Biserica, pentru ca dupa slujba se incinge un adevarat campionat se ciocat oua, iar cel care la final are cele mai multe oua sparte stranse si mai are si ou intreg (nespart) e campionul. Ne amintim de tehnici de controlare a oualelor vopsite si chiar erau experti care nu prea greseau prezicand dinainte de cioc care ou va castiga. Metodele erau doar de ei stiute cu controlatul in dinte, sau cu unghia sau chiar cantaritul oului in palma. A doua zi se da cioc cu ambele parti ale oului iar ciocanitul merge pana in a 3-a zi inclusiv. Se cioca cu preponderenta in curtea Bisericilor dar si in locuri de adunare, la fotbalul organizat de Paste intre feciori neinsurati si barbati casatoriti, la piu, la cotca (un fel de oina), la sulita, la hora in sat si in multe alte locuri unde lumea se aduna doar in zilele de Paste. Se mai pastreaza aceste evenimente si astazi in unele locuri dar cam peste tot sunt amenintate cu disparitia.

Reteta traditionala de vopsit ouale in foi de ceapa


In Saptamana Mare, fiecare crestin se pregateste cum stie el mai bine pentru Praznicul Invierii Domnului nostru Iisus Hristos. De pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca oualele rosi care simbolizeaza sangele Mantuitorului, sorele, focul, dragostea si bucuria de viata.
Incercam sa va prezentam o reteta de vopsit ecologic, traditionala si asa cum o stim noi pentru ouale de Pate. Aveti nevoie de aproximativ 500g foi de ceapa rosie, daca nu ati adunat in timpul anului cu siguranta puteti gasi o sursa pentru a procura foile de ceapa rosie.
Se adauga foile de ceapa intr-o cratita si se toarna 2 litri apa curata, se pune pe foc si se lasa pana clocoteste apa (aproximativ 5-6 minute), dupa care apa fiarta cu foile de ceapa in ea se lasa cel putin 12 ore sau de pe o zi pe alta pentru a obtine o esenta puternica. In urmatoarea zi se storc foile si ramane apa, care se pune din nou pe foc. Oualele trebuie degresate iar daca aveti timp si putina imaginatie puteti sa le faceti cu flori. Incercati sa gasiti frunze de diferite plante ex: urzica, fraguta, trifoi, etc… le lipiti pe ou cu putina apa, apoi pune-ti oul intr-o bucata de dres subtire si il legati strans, astfel incat frunza sa stea lipita de ou. In timp ce fierbe apa se adauga oualele (se pot vopsi 15-20 oua) cularea rosie difera in functie de coaja oului, cele cu coaja mai alba vor fi mai rosii. Se fierb intre 5 si 10 minute, dupa placul fiecaruia. Cand sunt fierte, ouale se scot din apa si din dres si se ung cu slanina pentru luciu se pun in cofrag la rece si sunt gata pentru ciocanit in Prima a doua si daca mai raman in a treia zi de Paste.
Asadar reteta e foarte simpla iese din prima la oricine incearca si o sa aveti niste oua deosebite care nici nu se compara cu cele vopsite in chimicale sau gata vopsite din magazine si peste toate sunt si ecologice.

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %