O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Baba Dochia, legenda, superstitii si obiceiuri la inceput de primavara

Baba Dochia, legenda, superstitii si obiceiuri la inceput de primavara
1 Martie vesteste prima zi a primaverii iar noi romanii in acesta zi oferim martisoare celor dragi, ca simbol al renasterii si al sperantei. Martisorul este un obicei romanesc stravechi, care se practica si astazi. semnificatia martisorului a ramas aceeasi dealungul timpului iar snurul rosu impletit cu cel alb nu lipseste niciodata. Tot in 1 martie, potrivit legendelor este Ziua Babei Dochia.

Despre Baba Dochia sunt multe legende, unii cred ca a fost fica lui Decebal, altii cred ca era o ciobanita, fica de impartat sau pur si simplu o baba scarnava, aceasta face parte din folclorul romanesc si a lasat in urma obiceiuri si supersitii pe care in anumite locuri le respectam si astazi.

Legenda despre Baba Dochia


Legenda pe care noi o stim este ca aceasta baba era de fapt o fata foarte frumoasa care de frica sa nu cada prada unui crai pe care nu-l iubea s-a dus la o vrajiroare si a rugat-o sa o transforme intr-o baba, zis si facut, dupa care a luat pe ea 9 cojoace si a plecat cu oile spre munte, era asa la final de iarna. Pe drumul spre munte a prins-o primavara si in prima zi de primavara a dat si caldura, baba si-a lepdat un cojoc, a doua zi si mai cald, a mai dat un cojoc jos, pana cand a ajuns in ziua a noua fara nici un cojoc. Dupa cum stim la munte vremea e schimbatoare si a venit un vant si un frig de baba a inchetat stransformandu-se intr-o stanca si de aici au aparut si povestile cu rostul vremii schimbator din Martie.

Baba Dochia superstitii si obiceiuri.


Se spune ca daca in Martie e vreme calda, Baba Dochia isi da jos cojoacele, daca e vreme urata si ninge, legenda spune ca Baba Dochia isi scutura cojoacele. Zilele Babelor sunt primele noua zile ale lunii martie, zilele cele mai schimbatoare, capricioase, asemenea unor femei. Traditia a ramas ca pe 1 martie, fetele si femeile dar si copiii „isi pun o baba”, asa vor afla cum vor fi tot anul: frumoase sau urate, vesele sau suparate, in functie de vremea din ziua aleasa.
Ca si previziune se spune ca asa cum sunt aceste noua zile din Martie asa e si primavara si chiar vara, daca zilele sunt frumoase avem parte de o primavara si vara calduroase, daca e frig si ploua sau ninge avem o vara urata si posomorata.

Cum se alege baba intre 1 si 9 Martie?


Alegerea babei se poate face in doua moduri: alegerea unei zile oarecare intre 1 si 9 martie sau in functie de data nasterii. Astfel, daca persoana respectiva este nascuta intre 1 si 9 ale oricarei luni, baba reprezinta data nasterii. Daca ziua de nastere este in afara acestui interval, cifrele ce formeaza ziua nasterii se aduna si rezultatul reprezinta baba persoanei respective. De exemplu, daca ziua unei persoane este pe 214, baba persoanei va cadea pe 1+4=5 Martie.

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %