O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Detunata din Bucium, Alba, rezervatie unica in Europa, legenda si descriere

Detunata din Bucium, Alba, rezervatie unica in Europa, legenda si descriere
Detunata Stanca de foc din tinutul buciumanilor, plina de mister, povesti cu uriasi si zane, locuri minunate si pe langa toate oameni care duc traditia mai departe. Detunatele sunt jucaerul Muntilor Apuseni, sunt unice prin pozitionare, forma si structura, iar pentru turisti e un loc de vazut in fiecare anotimp.

DETUNATELE - coloane de bazalt cu caracter unicat care au format prima rezervatie geologica din tara noastra.
Detunata sunt una dintre marile atractii turistice a regiunii. In Muntii Apuseni, exista doua Detunate, aflate la un kilometru si jumatate una de alta. Cele doua stanci: Detunata Goala cu putina vegetatie si un perete impunator de coloane de bazalt iar cealalta Detunata Flocoasa acoperita de vegetatie, au forma unor cocoase situate in apropierea localitatii Bucium.


Coloanele de bazalt vulcanic din care sunt alcatuite cu aspectul prismatic, inaltate drept in sus sau usor curbate spre Bucium au ca ele sa fie comparate cu o uriasa orga de piatra. Din apropiere par si mai inalte iar odata urcat pe crestele lor privelistea iti taie rasuflarea, vezi toti Muntii Apuseni si se contureaza in orizonturi Muntelui Gaina, Muntele Mare, Negrilesasa triunghiul aurifer de la Valcoi-Corabie-Contu, cariera de cupru de la Rosia Poieni dar si leul care sta cu botul pe labe la granita dintre Alba si Hunedoara, Vulcanului.

Legenda Detunatei din Bucium


Detunata, forme masive si semete de bazalt vegheaza asupra comunitatii buciumane. Unice in Europa, acestea amintesc de povesti magice cu uriasi si zane. Localnicii povestesc ca, in timpuri demult uitate, Detunata Goala (1168m) si Detunata Flocoasa (1265m) erau o zana si un urias care au fost pedepsiti si transformati in stane de piatra pentru dragostea lor nepermisa.
Legenda spune despre Detunate ca sunt flacarile impietrite, iesite din adancul pamantului ca sa arda Uriasii care traiau in apropiere de localitatea Bucium. Acestia aveau ca dusmani Zanele care traiau linistite in tara Ardealului. Ura dintre ei s-a revarsat asupra iubirii dintre un Urias si o Zana.
Fiul capeteniei Uriasilor era un baiat viteaz, care s-a indragostit insa de o Zana cu care se intalnea zilnic pe ascuns, in intimitatea padurii. Totul s-a intamplat intr-una din zile cand fiul uriasului foarte frumos si viteaz, mergea sa se ia la tranta cu bourii si ursii care traiaui in padurea Buciumanilor, s-a ratacit in padure si, inserandu-se, s-a culcat la poalele unui brad. In acest timp, a observat o luminita. Ascultand atent, a auzit cantecul dulce al unei doine, s-a indreptat spre directia luminii si intr-o poienita a vazut o fecioara frumoasa care canta langa un foc de vreascuri. Era o zana, una dintre dusmanele de moarte ale tatalui sau. Vazandu-l, zana s-a speriat, voind sa fuga, dar feciorul uriasului a linistit-o, spunand sa ramana. Toata noaptea au vorbit si au glumit impreuna, uriasul indragostindu-se de zana, din ziua aceasta nemaiputând uri zanele si, pe ascuns, intalnindu-se zilnic cu ea. Tatal sau nu a acceptat ideea ca fiul sau sa fie cu o Zana, o dusmanca de moarte. Din aceasta cauza, l-a urmarit pana in locul in care se gasesc Detunatele astazi, unde baiatul sau era in bratele celei iubite si a strapuns-o pe Zana cu lancea sa. Baiatul s-a pierdut cu firea si, indurerat de pierderea ei, l-a injunghiat pe tatal sau. Pamantul s-a cutremurat la cele intamplate, s-a deschis si a lasat flacarile sa ii cuprinda pe cei trei. Intr-un final, i-a tras in adancurile sale, iar flacarile au ramas la suprafata si au impietrit, fiind denumite Detunatele.

Folcloristul Ion Pop-Reteganul, spunea ca Detunata este un pisc de pietri de bazalt compuse din prisme mari, ce stau din jos oblu in sus, ca si cand ar fi niste arbori uriasi unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miazanoapte-rasarit de la Bucium. Apare ca o casa mare, uriasa in mijlocul unui izlaz, inalt de vreo 200 de coti si in periferie de vreo 1000 de coti.

De unde vine numele de Detunata?


Zona protejata Detunata Golala si Detunata Flocoasa se constituie dintr-o rezervatie geologica cu caracter unicat, remarcabil prin prezenta coloanelor de bazalt columnar, de forma hexagonala. Detunatele sunt niste coloane de bazalt, de o uimitoare regularitate, asemanatoare unor orgi naturale uriase, pe care le putem admira in Muntii Apuseni si mai exact in tinutul buciumanilor, care fac parte din Tara Motilor.
In trecut La poalele Detunatei exista o cabana forestiera foarte bine intretinuta si primitoare pentru toti cei care ajungeau aici, vegetatia era mai putina iar privelistea de la cabana spre stanca era una de vis cel putin asa reisese din povestile batranilor si pozele vechi pe care le avem. Despre cabana de la Detunata o sa scriem intr-un articol viitor pe site. Tot in trecut in varful stancii Detunata Goala era amenajat un foisor de lemn iar pe varf platoul masura in jur de 8-10 metri, acum acel plaou practic nu mai exista pentru ca bucatile de bazalt s-au tot desfacut din perete si au cazut la baza forman un grohotis urias. Sunetul provocat de cazaturile coloanelor de bazalt era surzitor asemeni tunetelor si se pare ca de aici vine si denumirea de Detunata, desprindere de stanca provocand un sunet de tunet.
Grohotisul de piatra format la poale a facilitat fomarea unor curenti de aer subterani care intr-o parte a grohotisului a facilitat crearea unui mic ghetar unde si vara se gasesc bucati de gheata iar pe vreme torida e un loc minunat pentru a te racorii datorita curentilor care ies de sub pietri. Cu timpul acest ghetar a suferit modificari naturale care au afectat chiar si existenta lui, dar autoritatile isi propun o reamenajare a lui in cel mai scurt timp. Deasemenea exista si un plan pentru amenajarea traseului de urcare pe stanca Detunata o belvedere dar toate in timp speram sa prinda contur.

Detunata Golasa, masivul de bazalt columnar are versantul vestic acoperit cu padure, suprafata protejata cuprinde numai peretele vestic alcatuit din coloane de bazalt si trena de coloane prabusite de la baza, pe o lungime de apoximativ 600 m pe directia nord-sud si pe o laime de 400 m pe directia est-vest, totalizand 25 ha. Detunata Golasa e partial lipsita de paduri si este principala atractie turistica din zona, traseul e marcat se poate urca pe o parte si cobora pe alta iar la baza e un izvor cu apa rece si loc de popas. Tot la naza regasim o placa comemorativa pentru eroii revolutiei de la 1848 cand Avram Iancu si ceilalti au cantat imnul chiar in acel loc.

Detunata Flocoasa isi datoreaza numele padurii dese de molid ce o acopera, aceasta are forma unui trunchi de con alungit pe directia nord-sud ,cu lungimea de la baza de aproximativ 500 m si o latime de 400 m totalizand o suprafata de 20 ha. Datorita faptului ca acest varf este mai inalt si relativ e izolat el apare mai impunator, dominand cu circa 200 m relieful domol din jur. Zona tampon include ambele rezervatii percum si pajistile si padurile din imediata lor vecinatate, extinzandu-se de la nord la sud pe circa 2 km si de la est la vest pe maximum 500 m, astfel ca are o suprafata de aproximativ 10 ha. Rezervatia are in sine o suprafata de 5 ha si din cate stim se lucreaza ca ea sa fie actualizata.

Cum ajungi la Detunata?


Pe DN75 intre Alba si Abrud, imediat dupa ce cobori Dealul Mare, gasesti satul Bucium Cerbu, in acest sat la prima intersectie, o iei spre Bucium si mergi pana in centrul comunei, la Bucium, acolo pe langa biserica e un drum modernizat asfaltat de 2 km care te duce pana la 500 m de popasul si izvorul despre care vorbeam mai sus. De acolo pe jos faci intre 15-20 de minute sa urci pana in varful stancii pe unul dintre traseele marcate. Anual aici ajung peste 5000 de turisti atrasi in special de Detunata dar si de frumusetile comunei Bucium care este unica in Apuseni si plina de farmec, legende, aur si peisaje din povesti.

Pe pagina noastra de facebook gasiti un album cu cateva zeci de imagini cu Detunatele si Comuna Bucium suprinse in toate anotimpurile, cu siguranta daca nu ati fost pana acum la Detunate, dupa ce ati citit acest articol si ati vazut imaginile o sa treceti in agenda acest loc.

Album foto Comuna Bucium - vezi toate pozele
Album foto Detunata - Stanca de foc

Pentru mai multe detalii sau pentru ajutor ne puteti scrie pe forum sau pe email si va ajutam cu orice informatii!

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %